Költözés Angliába http://uj-elet.blogger.hu Hirtelen döntenem kellett... így Angliába költözök. hu Tél http://uj-elet.blogger.hu/2018/02/05/tel A karácsony jól telt, vittük magunkkal az anyósékhoz a cicákat is. Őszintén, nem tudom mennyire volt jó ötlet. Ők ajánlották hogy vigyük a cicákat is, de a cicák nagyon meg voltak ijedve, először nem ettek, nem mentek wc-re, és vagy két hétig nem is állt vissza a ritmusuk, illetve ott is sokszor féltek. Évek óta először állítottam karácsonyfát. A cicáknak nagyon tetszett :D Néha túlságosan is. Ezért aztán idő előtt le is bontottam. A téli szünetben elkezdtük a cicák emberi wc-re szoktatását is. Hát, egyszerűnek hangzott, a gyakorlat meg az, hogy lázadoznak a kicsikék :D Meg tudják csinálni, de nem akarják, mindig lázadnak az új rendszer ellen. Voltak átvirrasztott éjszakák, és vicces szituációk is, mikor pl. annyira nem bírták már visszatartani hogy teljesen egyszerre kellett nekik (és persze nem tudtam egyszerre mind a kettőt a wc-re rakni, vagy hogy el sem próbáltak jutni a fürdőszobáig, hanem a szobanövényem földjét választották. Azért okosan csinálják a rosszaságot is :D
Most hogy hidegebb az idő a kirándulások elmaradnak, de legalább több időt tölthetek otthon. Jó volt végre kiszakadni a hétköznapkból. A munka és az edzés mellett szinte semmire nem volt időm. Idén próbálom jobban beosztani. Úgyhogy most leginkább a családé és magamé ez az időszak. Azért már most is elég sok tervem van az évre :) néhány egészen őrült is :D - csak győzzek annyit megtakarítani.
A munkahelyen gondoltam fel kéne kicsit dobni az életet. A főnök fiát senki nem szereti mert egy nagy egojú, semmirekellő, munkakerülő, hazudozó alak. Csak azért van a cégnél, mert az apja a kezes valami kölcsönében... Amúgy hivatalosan nincs is megnevezve a foglalkozása a szerződésben, mert semmit nem találtak neki amit rá lehet bízni. Nem szép dolog, de hát néha kicsit megvicceljük. Facebookon szembe jött velem néhány ötlet... Létrehoztunk egy igen kompromittáló nevű mappát az asztalán, majd csináltunk egy screenshotot, amit aztán beállítottunk háttérképnek, majd a mappát töröltük. Szóval ott van a képen, de ő nem tudja törölni. Egy hónapba telt mire észrevette :D És hát szegénykém nem vette annyira poénra.
Ahh a kerítés meg a bojler még mindig nem lett megjavítva, már 1,5 éve húzódik a dolog... Nem egy jól szervezett ügynökség. Bele is fáradtam. Addig nagynehezen eljutottunk, hogy kapott egy diagnózist a bojler, meg elvileg meg lett rendelve 4 hete az alkatérsz hozzá.

]]>
Mon, 05 Feb 2018 23:38:35 +0100 17532_75787
Ősz http://uj-elet.blogger.hu/2017/12/10/osz Hű, most nézem, hogy nagyon régen írtam már. Az ősz is sűrűre sikeredett. Kétszer is vissza kellett mennem Magyarországra. Aztán mindegyiknél beteg is lettem :( Még jó hogy megcsináltattam megint az EU-s egészségbiztosítási kártyát. Egyik nap a kezembe került, és láttam hogy lejárt. Sosem használtam az eddigi évek alatt, de megint megcsináltattam. És milyen jól tettem, mert Magyarországon az ügyeleten kötöttem ki. Igazából nagyon rá is stresszeltem az útra. Semmi konkrét okom nem volt rá, nem vittem értéket, de valamiért a tavalyi rablás hathatott rám, ez a téli utazás... Aztán amint megérkeztem, jött is a hólyaghurut. Pedig már több mint egy éve tünetmentes voltam. Az első utam nem sikerült túl kellemesen. Kivéve az a rész, mikor az ezer éve nem látott barátaimmal találkoztam végre :) Ők bearanyozták az egészet. A második utamnám szintén jött a feszültség. Most sem volt rá okom, de nem tudtam kontrollálni, és megint jött a betegség. Hála Istennek, hogy a barátnőm egészségügyis lévén tudott segíteni. Ott nem is tudtam volna hogy hova forduljak segítségért. Ezeket leszámítva amúgy sikeres volt az utam, kész van a második fogimplantátumom is. Azzal minden rendben ment, nagyon megszerettem a doktor urat, nagyon profi. Ennyire teljes körű tájékoztatást és alaposságot még Magyarországon fogorvostól nem kaptam.
Kicsit be is sokalltam amúgy az év végére, annyira sűrűre sikeredett az év. Kirándulások, klubok, rengeteg edzés... Alig volt szabad időm, idő magamra, a páromra. Így most kicsit kiszálltam az eddigi körforgásból, hogy végre otthon is legyek. Talán most pont a ló túloldalán vagyok, de bevallom, élvezem.
A munkahelyen keztem már kicsit elkeseredni hogy mindenkit behívtak "review-ra", de én még nem kerültem sorra. Már a legújabb dolgozók is voltak, de rólam semmi hír, csak annyi volt, hogy egyszer a főnök viccelődött a fizetésemeléssel. Péntek délután volt, épp a kávészünetemet tartottam, sokan már hazamentek. Jött a nagyfőnök, picit beszélgettünk, és kérdezte hogy boldog vagyok-e. Én meg mondom, majd pár óra múlva biztosan az leszek. Erre ő: oh, tényleg? Pedig már azon gondolkodtam hogy fizetésemelést adok neked. Aztán mondta neki a kollégám, hogy az jó lenne, mert már plusz két éhes szájat kell etetnem otthon. Pár hét múlva aztán jött nekem is az e-mail. A nagyfőnök és a laborvezető volt jelen. Kérdezték hogyan látom a labor helyzetét, mit változtatnék, hogyan lehetne hatékonyabb a munka... Elmondták hogy mennyire elégedettek velem, hogy áll a cég jelenleg, mik a tervek a jövőre, és hogy 5%-al emelik a fizetésemet. Hmmm... visszaszámolva az több mint egy font per óra. Mondjuk még így sem nevezném jónak, de azért persze örülök neki.
Hála Istennek a párom szereti az új munkahelyét. Lehetősége van TIG hegesztést tanulni és CNC-t is. Jól is megy neki, nagyon rendes a főnöke, és a cég is nagyon jó ahol van. A karácsonyi vacsorán majd alkalmam nyílik találkozni velük.
Ahh, a cicák nagyon aranyosak, bár néha fel tudnak idegesíteni. Nagyon ritkán csinálnak komolyabb huncutságot, pl. egyszer leverték a virágomat, majd úgy csináltak, mintha a virág magától ugrott volna le. Ültek csendben mellette, és felváltva nézték a virágot s majd egymást. Néha megtámadják a wc papírt... Nagyon kis kíváncsiak. Van hogy ki is kell csuknunk őket ez miatt a szobából. A fiúnak nagyon nagy a szeretet igénye. Ha velünk alszanak, ő mindig jön dorombolni, illetve a nyakunkban szeret aludni (újabban állni is). Minden jól is ment, mindaddig amíg egyszer a párom nyakát választotta az alváshoz. Pont előtte néztük át a dél-Amerikai fotókat, és egy hatalmas pókról álmodott, majd érezte a szőrös állatot a nyakánál. Reflexből le is söpörte. Szegény cica végigrepült az ágyon, volt egy halk mijáú, majd inkább ki is ment éjszakára.
Volt egy érdekes esetünk. Hétvége volt, kitakarítottam a lakást, és lepihentem a kanapén. A konyha és a nappali egy légtérben van. Mikor felébredtem jön be a párom, és kérdezi mi ez a büdös. Büdös?? Én semmit nem érzek, meg hár most takarítottam... Kimentem, visszajöttem, és tényleg! Büdös volt. Valami savanyú szag, vagy mint egy hányás... Kiöntöttél valamit és nem mered bevallani?? - kérdezte. Dehogy, amúgy sem tudnám magamban tartani :D Ötletem nem volt hogy mi lehet. Arra gondoltunk, hogy talán a cicák bemásztak a konyhaszekrény alá, benyaltak valamit és hánytak ott tőle. Az egész szobát végigszaglásztuk a földtől a plafonig, de nem onnan jött a szag. Nem is igazán találtuk a forrását. Google a barátom, gondoltam, beírtam a keresőbe. Elolvastam néhány fórumot. Azt írták, hogy a hűtők hátulja tud ilyen szagot csinálni. A vízgyűjtő... kihúztam a hűtőt a helyéről, és tényleg annak volt szaga. Nem nagyon láttuk hogy pontosan mi vagy hogy, de kitakarítottuk amennyire lehetett (a motor tetején volt egy tálca, de nem lehetett kivenni vagy könnyen hozzáférni), és elment a szag is. Soha nem gondoltam volna hogy ilyen létezik. A Google nélkül soha nem is jöttem volna rá.

]]>
Sun, 10 Dec 2017 22:26:57 +0100 17532_75723
Meglepetés http://uj-elet.blogger.hu/2017/09/17/meglepetes A nyár második fele is nagyon sűrűre sikeredett. Nagyon sokfelé jártunk, mindig volt valami program. Igazán meleg -amikor én itthon voltam- idén nem volt. A nyár elején még volt néhány rövidnadrágos nap egy-egy hétvégén, de a tengerpartra napozni egyszer sem jutottam el idén, hiába lakok itt mellette. A végére már nagyon megviselt az igazi jóidő hiánya, aztán mostanra, szeptember közepére egyenesen hideg lett, késő őszi hideg. Ilyenkor még jobban fáj hallani hogy a magyarok meg csak panaszkodnak a hőség miatt. Legalább 6 hétig a 20°C-t sem értük el.
Erre az időszakra is jutott jó is, rossz is. Egyik tipikus, hogy otthon vagy 4 fogorvos is végignézte mostanában az összes fogamat, és mondta hogy minden rendben, nem lesz gond, hazajöttem, és rövid időn belül az egyik elkezdett fájni... Szeretem az itteni fogorvosomat, nem az, csak baromi drága, és idén rengeteg kiadásom van, tavaly meg ugye több mint fél évnyi megtakarításomat lopták el. Amúgy nagy élmény volt a fogorvosnál, az érzéstelenítőtől kettőslátásom lett. Először azt hittem hogy a védőszemüveg miatt látok furcsán, de amikor levettem, akkor jött a döbbenet, hogy ez bizony az én szemem. Kicsit meg is ijedtem hogy hogyan megyek így haza egyedül, de aztán viszonylag hamar elmúlt.
Aztán egy drága félretankolás... Ami aztán végül nagyon hatalmasan sült el, mikor kiderült, magyar volt a segélykocsis.

A baráti körömben számomra fájdalmas átalakulások vannak...
Munkahelyen rekord évet zártunk, soha nem ment ilyen jól a cégnek. Csak hát mi dolgozók nem érezzük ennek a pozitív hatásait. Azért reméljük hogy hamarosan az az idő is eljön majd... Ott is vannak változások, van aki elmegy (sajnálom, mert velem mindig nagyon jó fej volt. Pl nemrég elkezdett haldokolni a laptopomban a hard drive, és ő elintézte hogy a cég állja az egészet, és sokkal jobbat kapjak mint az előző volt), új emberek is vannak, őket is szeretem. Most már nem vagyok egyedül külföldi :) Van egy fizikus doktor lány Romániából.
Most a héten pedig egy hatalmas meglepetés várt. Egyik este az edzőteremből mentem haza, és otthon két pici 9 hetes édes cica várt. Nagyon régóta terveztük őket, csak mindig hamar elkeltek, általában 24 órán belül. A párom teljes titokban intézte az egészet. Én egy darabig nem is tudtam mit kezdeni a hirtelen jött "anyasággal". Amilyen édesek, olyan rosszcsontok is, néha okoznak egy-egy kisebb szívmegállást nekem :) - mikor pl. a függönyön landolt az egyik. De nagyon udvariasak, alvás közben soha sem zavarnak. Azon kívül pedig meg sem nagyon állnak, nagyon aktívak. Pénteken volt nálunk egy házibuli, hát nem pont közvetlenül előtte kakilt az egyik egy jó büdöset az ágyába az alom helyett? Soha előtte nem volt ilyen gond. De még jó hogy oda nyomta, azt sokkal könnyebb volt eltakarítani mintha a szőnyegre vagy pl. a mi ágyunkba nyomta volna.

]]>
Sun, 17 Sep 2017 16:19:27 +0200 17532_75636
Egy mozgalmas nyár http://uj-elet.blogger.hu/2017/07/16/egy-mozgalmas-nyar Hűű, hát nagyon lassan értem utol magam. Munka, edzés, kirándulás, pihenni is alig maradt időm. a magyarországi utam szakította ezt meg, ami elég jól sikerült. A kötelező orvos, fogorvos körön kívül, most sikerült több időt is a családdal tölteni végre. Nem is tudom hány éve volt utoljára ilyen hogy egy hetet is ott tudtam lenni velük. Sokszor otthon enni sem mertem, mert minden rokonlátogatásnál süteménnyel és édességgel tömtek. Volt hogy vittem valamelyik testvéremet, mert egyedül nem bírtam volna már a sok sütit :) (Mégis fogytam... a franc sem érti...) Sikerült a nagypapámmal is sok időt eltöltenem. Szegény nagyon egyedül maradt mióta meghalt a testvére. Sosem gondoltam hogy őt sem lesz már alkalmam többé látni, nagyon hirtelen ment el.
Egy több mint 20 éves álom is valóra vált. Még nagyon pici koromban a közösségünk nyaranta rendszeresen hozott ki gyerekeket a dégi gyermekotthonból, hogy egy kis időre családban lehessenek. 5 éves voltam, mikor aztán lehetőséget kaptunk hogy egy hetet mi is eltötsünk a dégi kastély udvarában sátrakban, jobban megismerve az ottani gyerekeket, életet. Rám ez akkor nagyon nagy hatással volt, legszívesebben ott is maradtam volna (amit az ottani gyerekek nem is értették, hogy miért vágyik valaki egy családból a gyermekotthonba). Emlékszem ahogy a gyerekek végigvezettek az épületben, megmutatták az iskolát, a szobáikat, a játszóteret és a nagy parkot, együtt másztunk fel a repülőre... Ahhoz képest hogy csak 5 éves voltam, sokminden megmaradt. Hatalmas élmény volt, nagyon sokat álmodtam is aztán róla. Viszont egy idő után összefolyt hogy mi volt az álom, mi a valóság. A gyermekotthon aztán kiköltözött a kastélyból, és nem volt már lehetőségem visszamenni. Talán 10 éve kértem meg anyut hogy menjünk vissza, de valamiért pont nem volt látogatható a kastély aznap. Nagyon szomorú voltam. Időközben aztán sikerült felvenni a kapcsolatot az egyik akkori barátommal, aki ott nőtt fel, és évekig szerveztük hogy együtt visszamegyünk majd. Nekem fontos volt hogy olyannal menjek, aki akkor is ott volt, lehetőleg ott nőtt fel. Most sikerült összehozni végre :) Bár a kastélyt és a kertet a grófi időknek megfelelően alakították vissza, nekem a gyermekotthoni idők sokkal többet jelentettek (volna).

Egyik este kaptam egy váratlan telefonhívást az egyik régi baráti társaságom valamelyik tagjától, hogy itt vannak a közelben többen összeültek, menjek át én is. Akkoriban egyik sem volt környékbeli. Annyira jól esett látni őket és nosztalgiázni. Akkor éreztem igazán hogy mennyire hiányzik a magyar nyár és az ottani emberek.
Mikor visszajöttam az első két hét azzal telt hogy utolérjem végre magam. Nem is mentem edzeni addig, mert az rengeteg időt elvesz. Megcsináltam végre a kertet is (hát az konkrétan keményebb volt mint bármelyik edzés :D 5 napig volt utána izomlázam), a gépemet is újra kellett rakni mert az előző hard drive haldoklott már.
A céggel egy nagyszerű napot töltöttünk a 1066 target sports-nál. Mondanám hogy csapatépítés volt, de hát ez olyan fizesd magad akció :D Mi az 5 dolgot tartalmazó csomagot vettük: nyílpuska, íjazás, balta dobás, éles lövészet és légpuska. Kétszer 6 fős csapattal indultunk. Én személy szerint nagyon izgultam/féltem, sosem voltam jó az ilyesmiben, talán még a céltáblát sem sűrűn találtam el. Akkor még nem tudtam hogy jobb kezes de bal szemes vagyok. Nem egy szerencsés kombináció. Most jobban ment a dolog. Sőt, az éles lövészetnél és a légpuskánál kifejezetten jól. Meg is lepődött a szakember hogy most próbáltam először. Azért volt amikor hosszú ideig egyszerűen nem tudtam "megtalálni a jobb szemem", nem tudtam azzal látni - ez meg is látszik az eredményemen (az alsó céltábla). Az éles kövészetnél amúgy nem a céltábla közepe volt a cél, hanem a grouping (azaz minél közelebb lőni egymáshoz az összes golyót) Nekem a légpuska jött be legjobban (bár ott szinte semmit nem láttam a célból, mert azon nem volt távcső), de ott úgy ment a pontszerzés, hogy nagyon sok kis figura ki volt rakva (különböző méret, nehézség), és azokat kellett kilőni. Na meg ezt meg is nyertem holtversenyben a párommal :) Volt pár gyönyörű találatom. A csapatunk nyert, a csapatomban 4. lettem, összesítettben 6.
A national trust-os helyeket sem hanyagoljuk, oda is megyünk rendszeresen. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon megéri tagsági kártyát venni, és végigjárni amit csak lehet.

]]>
Sun, 16 Jul 2017 21:14:08 +0200 17532_75600
Ismét alkalmazásban http://uj-elet.blogger.hu/2017/05/14/ismet-alkalmazasban Ismét alkalmazott lettem a cégnél. A részletekben még van néhány kérdőjel, de remélem sikerül egyességre jutni. Sok érdekesség nem történt mostanában, viszonylag jól megy jelenleg a cégnek (maradjon is így, illevte csak jobb irányba mozduljon!).
A számítógépem újabban csinál fura dolgokat, a legijesztőbb az volt, mikor egy megbeszélés kellős közepén váratlanul összeomlott. Szerintem a winchestere haldoklik - a tesztek alapján... Jelentettem a problémát, de semmi konkrét nem történt még. Biztonsági másolatot mindig készítek, ennyit tudok tenni... Most éppen teljesen jól működik, de van hogy órákig használhatatlan. 

Most ráálltam a heti négyszeri súlyzós edzésre. Elég sok időt elvesz, de muszáj keményen odaraknom magam. Egyik pénteken annyira hulla fáradt voltam munka után, hogy csoda hogy sikerült hazaérnem valahogy, így az edzés kimarad.  Ezért kerestem egy táplálék kiegészítőt, ami segít a céljaim elérésében. Ennek köszönhetően most sokkal több energiám van, edzeni is keményebben tudok. Végre újra élőnek érzem magam.
A National Trust-os kirándulásokat menetrendszerűen két hetente csináljuk. Mindenkinek ajánlom :) Rengeteg érdekes és gyönyörű hely van, és nagyon megéri! Néhány eddigi úticélunk: Charwell (Churchill háza és birtoka), Knole (a "naptár ház", amit azért hívnak így mert 365 szobája van, és egy szarvas park), Ightham Mote-Medieval Manor House, Old Soar Manor, Sissinghurst Castle Garden és Stoneacre. Röviden összefoglalva: épületek a 14-15. századtól, belül gyönyörű értékek és érdekességek, nagyon szép kertekkel, birtokokkal.
Kinéztünk egy buszos kirándulást is, hetek óta tervezzük hogy bemegyünk az utazási irodába lefoglalni. Kb. 6 hét után sikerült is eljutni, bementünk, mondtuk hogy melyik utat szeretnénk, de a bácsi csak nem találta. Nincs is olyan útjuk. Hát basszus, totál szét vagyok csúszva. Meg voltam róla győződve, hogy ez a cég lesz :)
Annyira sűrű mostanában az életem, hogy sokszor már azt sem tudom melyik hónapban járunk, de volt hogy még az évet is elírtam egy dokumentumon. Lassan már a fél éves kontrollt és a magyarországi út egész programját is le kell szerveznem. Az orrom jól van, továbbra is kemény, de már nem mindegyik része. Az orrcimpák külső része felpuhult, most az orr hegye a legkeményebb (ez számomra látható is, sokkal hegyesebbnek tűnik most az orrom), illetve a sövény menti rész és a belső "hidak" kemények még. Legalább már picit mozgatható az orrom, ez nagyban segíti a tisztítást is orrfújás után.
Most hogy itt a jó idő végre gazolhatok is. Legalább télen nem nőnek... Na de a jó időben anál inkább. Volt ami a vállamig ért!! Ilyen fajta nem is volt a kertben tavaly, de hála Istennek ezt könnyen ki is lehet húzni, hiába vastag a szára, nem mély a gyökere.

]]>
Sun, 14 May 2017 21:45:17 +0200 17532_75562
3 hónapos kontroll http://uj-elet.blogger.hu/2017/03/30/3-honapos-kontroll Most sokkal felkészültebben mentem Magyarországra, legalábbis biztonsági szempontból. A testemhez csatolható pénztartó táska, stb. Egy hónappal később a levél érkezése után vettem észre, hogy válaszolt a rendőrség a feljelentésemre. Végignézték az összes CCTV felvételt, lekövették az összes rakodó munkást, a kártya mozgásaiat, nem ott történt az eset. Az angol oldalról nem beszéltek. Személyesen megkérdeztem aztán egy rendőrt a reptéren, hogy ilyenkor ott is indítanak-e eljárást (hiszen azt mondták elég egy oldalon feljelentést tennem), de nem kaptam egyértelmű választ. Olyan szempontból mindegy is, hogy azt a pénzt már úgysem fogom sosem látni. Nagy meglepetésemre azt is mondta, hogy a lefóliázás sem véd a csomagfelnyitás ellen, mindent megoldanak a tolvajok.
Most először nem ablaknál ültem a repülőn. Nem így terveztem, véletlen bénáztam el. Visszafelé ezt nagyon bántam, mert gyönyörű tiszta idő volt, és pont a mi városunk felett jött be az országba a gép. Így csak a szomszéd város pierét láttam.
A Magyarországon töltött idő jól telt, annyira nem zsúfoltam most tele. Család, barátok, fogorvos, orvos... a szokásos. Kipróbáltam a csontkovácsolást is. Eddig sosem mertem, mert nem tudtam elhinni hogy nem fáj. Egy ponton mondjuk fel is kiabáltam, de azt leszámítva kellemes volt az egész, és utána sokkal jobban éreztem magam. Sikerült látnom a koalát is még mielőtt elaltatták. A kontrollon mindent rendben találtak, 3 hónap múlva ismét mehetek vissza. Akkor készül majd a hivatalos utána fotó is. Remélem azért addig csökken a duzzanat :) Nem vészes, de azért még fotózkodni nem nagyon szoktam. Amúgy nem tudom mi a franc történik, lehet a fogamzásgátlóm durvult be, de október óta 7kg-t híztam. Én, aki abszolút nem volt sosem hízékony. A nadrágjaimon nem érzem a különbséget, viszont úgy nézek ki mint egy 4 hónapos terhes. (Na a tavaszi kabátomon azt már érzem). Se oldal háj, semmi, csak egy nagy kerek has. Lelkileg nagyon megvisel. Erősen gondolkodom azon is hogy abbahagyom a köredzéseket, és visszatérek az egyénire. De lehet egy ultrahang sem ártana, vagy egy hormonvizsgálat.
Az itteni baráti körben felmerült az igény, hogy minden második hétvégén menjünk kirándulni, fedezzük fel a környéket/országot. Úgy határoztunk, hogy a National Trust-os helyeket járjuk végig idén első sorban. A kezdő alkalom meg is volt, a Scotney Castle-t és a Bodiam Castle-t néztük meg. Mindegyik nagyon szép hely, a Scotney Castle-nél lenyűgöző a táj is. Hála Istennek nagyon szép időnk is volt. Míg a többiek elmentek wc-re, mi ketten kinn maradtunk beszélgetni, mikor váratlanul fejbe talált engem egy amerikai foci laba. Felnőtt ember rúgta... oda is jött aggódva megkérdezni hogy jól vagyok-e... Mily' szerencse hogy nem az orromat érte!
A cégnél szó volt arról hogy újra alkalmaznának, viszont a korábbi béremet adnák, ami egy fonttal kevesebb óránként mint a vállalkozói. Ez nagyon lehangoló számomra. Összességében viszont kb. ugyanott vagyok... A fizetett szabi és a betegszabi jól jönne ugye... Januárban egy hét betegség is nagyobb anyagi kiesés volt, próbálok egyezkedni hogy a Magyarországi utam most fizetve legyen, és az alkalmazotti keretből vonják majd le... Nem akartam felhozni hogy egyedül keresek jelenleg, mert az igazságtalan fegyelmi után a párom nem akar visszajönni, a nagyfőnök is kerüli a témát, még akkor sem ha lenne rá keret. Inkább néz új munka után. Én meg próbálok nem gondolni erre a helyzetre, mert ez a gyenge pontom.

]]>
Thu, 30 Mar 2017 22:27:54 +0200 17532_75536
Minden jó, ha a vége jó http://uj-elet.blogger.hu/2017/02/19/minden-jo-ha-a-vege-jo Hála Istennek a fiúk épségben, egészségben hazaértek dél-Amerikából. Sajnos úgy néz ki hogy a párom fotói mind elvesztek amiket nem küldött át menetközben nekem, de legalább a másik srácé megvan. Egy életre szóló élményekkel gazdagodtak. Rio de Janeiro, Iguassu vízesés, Buenos Aires, La Paz, Salar de Uyuni, Copacabana, Isla del Sol, Puno, Cuzco, Machu Picchu, Nazca, Lima, Iquitos, dzsungel expedíció az esőerdőben, utazás az Amazonas folyón, Tarapoto, Piura, Mancora, Guayaquil, Galapagos szigetek, Quito, Quilotoa Loop... Jó barnán jöttek haza, és nagyon lefogyva (de izmosan).
Így februárban nagyjából bepótoltuk a családi karácsonyozást is, persze semmi karácsonyi formája nem volt. Csak ajánékozás, közös ebéd a család egy részével...
A munkahelyi hibám igazából csak felgyorsította egy nagyobb, külső tényezőkből fakadó problémák gyors, és professzionálisabb megoldását. Így mikor már láttuk az alagút végét, már nem is emészettem magam annyira, sőt, hosszabb távon nagyon is jót tett. Mondjuk ettől még nem vagyok büszke a saját hülyeségemre, de tanultam belőle.
A laborban új felettest kaptunk, aminek én kifejezetten örülök. Személy szerint az eddigivel sem volt bajom, csak mivel az ideje nagyrészét nem a laborban töltötte, sokmindenről gőze sem volt, így volt rá példa hogy az ő utasításai miatt volt galiba, meg a kéréseiből lejött hogy abszolút nem vágja pl. az én szakterületemet. Az új felettes régen is dolgozott a cégnél, sok éves tapasztalata van, tudja hogy mi hogy ment mielőtt lecserélődött az egész társaság. Nagy felépítési változások is jönni fognak majd, aminek szintén örülök.
Visszatértem az edzőterembe... Hát elég kemény visszatérés volt :) Jövő héttől meg eggyel több napot megyek. Legalább már világos van mikor végzek a munkahelyen. Valahogy a téli időszak nagyon nem volt motiváló. Szerintem picit az orromat még megviselik a keményebb edzések, de muszáj visszarázódni. Aztán lassan ismét szervezhetem a Magyarországi utamat, jön a kontroll ideje. Egyetlen egy dolog aggaszt csak a műtéttel - illetve annak az eredményével kapcsolatban, de erről majd csak az után írok, hogy beszéltem az orvosommal.
Mostanában nagyon belém is szállt a mehetnék, kirándulhatnék, nyaralhatnék. Talán a jobb idők miatt is, meg látva a fiúk élményeit, így össze is írtunk pár úticélt ahova idén szeretnénk eljutni. Ezek mondjuk inkább kirándulások, egy igazi nyaralás még továbbra is várat magára.

]]>
Sun, 19 Feb 2017 23:55:25 +0100 17532_75511
Vissza a munkába http://uj-elet.blogger.hu/2017/01/18/vissza-a-munkaba Vicces volt begiszpezett orral elmenni a rendőrségre. Mindenki megkérdezte hogy mi történt, arra vártak hogy összevertek, megtámadtak stb... én meg mondom erre hogy ellopták a pénzem. Visszafelé is nagyon izgultam, mert megint sok készpénzzel kellett utaznom. Nem is akarom ezen idegesíteni magam, elég drága tanulópénz volt. Leginkább azért írom le, hogy más ne járjon így. Nem tudom melyik oldalon vették ki, az angol oldalon a biztonsági ellenőrzésnél volt alkalom, ott tuti látták is mi hol van a táskában (kézipoggyászról lévén szó), illetve mivel beszállás előtt feladtam a táskát és elfeledkeztem arról hogy benne van, így a magyar oldalnak is volt lehetősége, hiszen elég sokat kellett várni aztán a csomagokra. Ha valaki járt mostanában hasonlóan, kérem írja meg nekem a történetét.
Furcsa volt hogy nekem teljesen kimaradt a karácsony, és mindneki már a szilveszterre készülődik. Nagyon jól telt azért az a pár nap. Másodikán be kellett mennem az okmányirodába is, és nagy meglepetésemre az ügyintéző egy lány volt akivel együtt szilvesztereztem :) Én nem is ismertem őt korábban, csak a testvéreit.
A hazaút elég rohanósra sikerült, több programom is volt aznap délelőttre, és mind megcsúszott. Izgultam is hogy időben kiérjek a reptérre. Mindig ablak mellett ülök, régen fizettem érte vagy szerencsém volt, most már kifejezetten kérem. Épp hogy az utolsó hely szabad volt még. A műtét miatt nem lenne szabad emelnem, így egy kedves fiatalember segített felrakni a bőröndöm. Innen is szeretném megköszönni neki, hisz nem látszott rajtam hogy miért van szükségem segítségre. Nagyon szép volt maga az út, naplementében szálltunk fel, majd gyönyörűen látszott a Balaton, majd sötétben Anglia partjai is. Vonatot is rögtön sikerült fogni - ami manapság nagy szó :D
Másnap már vissza is tértem a munkába. Érezhetően lassabb vagyok még. Folyton törölgetni kell az orrom... már én unom. De hála Istennek, nem túl pörgősek a napok, belefér.
Nem tudom említettem-e, de a párom és a munkatársam Peruból küldött egy csomagot a céges címre, az én nevemre. Személyes ajándékok voltak benne a munkatársam családjának és a mi családunknak. Az érintettekkel le volt beszélve az egész. Az egyik laboros srác vitte el a munkatársam családjának az ő ajándékaikat, én pedig a mieinket. Csakhát pont aznap érkezett meg a csomag, mikor én már úton voltam Magyarországra. Írt a laborvezető sms-t hogy itt a csomag, nem sokkal később a főnök fia is (aki egy nagyon fura szerzet, nem szabad megbízni benne), és kérdezte hogy házhoz hozza-e nekem. Nem akarom hogy megtudja hol lakom, illetve már ott sem voltam, még annyira sem akartam hogy tudja a címet, válaszoltam hogy köszi nem, majd ha visszaérek felveszem a munkahelyen. Persze tudtam hogy a laboros srácnak fel kell bontania, de ezt nem említettem neki. Erre egyszer csak látják a fiúk a labor ablakából, hogy a főnök fia elkezdte csak úgy felbontani a csomagomat. Erre kiszaladtak, hogy héé, mit csinálsz?? Nem neked jött!! - és gyorsan leállították, elvették tőle a csomagot. Wow, nem is tudom hogy képzelte. Mi járhatott a fejében?? Azt mondták, teljesen megszállottan viselkedett, amint meglátta a csomagot, hogy Peruból jött. Na nem sokkal később lett is egy hülye balesete, amibe bele is halhatott volna. Full sebességen pörgette az esztergát - ok nélkül, benne egy masszív fém darabbal. (Ezt mindig alacsony sebességen polírozzuk). A fém kirepült, felszakította a homlokát, felrepült a plafonra, majd pattant egyet a szemközti falon is. Össze kellett varrni a fejét.
Na, nekem még pár napig kell aggódnom, aztán itthon lesznek elvileg végre a fiúk. Nem is akarok belegondolni milyen veszélyek közt járnak. Mikor feltesznek egy videót egy kígyóról, hogy ha ez megmar 4 órán belül meghalsz, és ellenszérum sincs a közelben... Aztán jönnek a hírek hogy hányan meghaltak egy lövöldözésben a Floriadai repétren ahol visszafelé átszállnak majd, ugye ahonnan meg mentek, másnap ott volt terrortámadás... Azon imádkozom minden nap hogy csak egyben, élve, egészségesen térjenek haza. Biztos egy életre szóló élmény, amit a helyükben én sem hagytam volna ki.
A héten sikerült elkövetnem életem legnagyobb (és azt hiszem, a lehető legnagyobb) szakmai hibáját, ami hatalmas galibát okozott és okoz majd még egy ideig. Rettentően szégyellem, és nagyon féltem a vezetőség reakciójától. Borzasztóan ézrem magam, kb úgy mint amikor kiraboltak, csak most nem áldozat vagyok, hanem tettes :S Fél életemet megbántam az elmúlt egy hónapban. Először a marketingessel futottam össze. Ő csak nevetett a történteken, ami nagyon meglepett, majd mikor elkeztünk megoldás után kutatni, végig kiállt mellettem, megpróbálta levenni a terhet a vállamról. Nagyon jól esett! A nagyfőnökkel csak másnap futottam össze, neki sem volt egy rossz szava sem, hanem egyből a megoldást próbálta keresni. Még az összeget is könnyedén fogadta, amit a helyrehozatalért kér a cég, aki vállalná hogy segít. Örülök hogy őt is jó pillanatában értem. A közvetlen felettesemmel nem találkoztam azóta... De egyből értesítettem mindenkit, amint megtörtént a baj.

]]>
Wed, 18 Jan 2017 19:44:24 +0100 17532_75474
Orrplasztika tapasztalatok http://uj-elet.blogger.hu/2017/01/07/orrplasztika-tapasztalatok Gondoltam nyitok egy külön posztot csak az orrműtétnek, hátha tudok ezzel másoknak is segíteni (hiszen én is folyamatosan kerestem saját tapasztalatokat ilyen témában. A műtét előtt azért hogy mi vár majd rám, utána pedig azért hogy kinél hogy halad a gyógyulás, mi hogy változik). Talán egyszerűbb ha ezt a bejegyzést frissítem majd folyamatosan, hogy minden egyben meglegyen. Ha vannak kérdések, nagyon szívesen válaszolok.

MIÉRT AKARTAM A MŰTÉTET?
Először is hogy miért döntöttem a műtét mellett. Kiskoromban, talán hat éves lehettem, mikor volt egy nagyon hülye balesetem. Este ágyazáshoz készülődtünk. Egy ágyneműtartós ágyban tartottuk az ágyneműt, amit tartani kellett, hogy le ne csukódjon. A húgomat kértük meg hogy tartsa amíg kiveszem a dolgokat. Kivettem az első adag ágyneműt, ami előttem volt, kiraktam magam mellé, de még az ágy végénél volt a többi. Be voltam hajolva az ágy alá, mikor a húgom gondolt egyet és elsétált, az ágy lecsapódott engem fejbevágva, és így orral a földnek nyomott. Borzasztóan fájt, sírtam, be is mentünk a kórházba, ahol aztán megröntgenezték. Eltört, vagy talán csak annyit mondtak hogy elrepedt, de mivel nagyon kis picike orrom volt akkoriban, nem tudtak vele semmit sem kezdeni. Ahogy aztán nőttem, nőtt az orrom is, de nem nagyon foglalkoztam vele. Sokáig az sem tűnt fel, hogy mennyire ferde, illetve hogy csak felületes a légzésem. Néha eljátszottam az orrplasztika gondolatával, de sosem komolyabban. Nem is tudom miért pont most... talán mert a párom hónapokra elutazott, és gondoltam addig nagyon ráérek :) - és mint utólag kiderült, legalább nem gyanúsítja őt senki hogy összevert :D Illetve most már megengedhetem magamnak. Szóval viszonylag hirtelen ötlet volt.

MI ALAPJÁN KERESTEM ORVOST?

Elkezdtem orvost keresni. Fontos volt számomra hogy az illető a legjobb szakemberek közül kerüljön ki. Hiába élek Angliában, az itteni egészségüggyel finoman szólva nincsenek jó tapasztalataim, ezért mindenképp Magyarországon szerettem volna csináltatni. Olyan orvost kerestem, aki fül-orr-gégész és plasztikai sebész is egyben. Többel felvettem a kapcsolatot. Egy fontos kitételem volt, hogy egy kis púpot hagyjanak az orromon, mert én azt nagyon megszerettem :) Szerintem van akiknek kifejezetten jól áll és aranyos, egyenesen hiba lenne tucat egyenes orrot vagy homorút csináltatni. Az első orvos mindenképp egyeneset akart, mert az technikailag könnyebb. A második is egyeneset javasolt, szintén technikai okok miatt, illetve két műtétben oldotta volna meg a dolgot - amit nem is értettem. A harmadik orvossal egyből megtaláltuk a közös hangot, nagyon kedves volt hozzám folyamatosan. Ő is elmondta hogy igazából "fent" is (a púpnál) és "lent is" (az orrcsúcsnál) hozzá kell nyúlnia a ferdeség és a technikai megoldások miatt, de nem gond, simán megoldható hogy maradjon púp. Csináltunk számítógépes terveket, majd meg is jegyezte hogy milyen jó hogy nem "Barbie" orrot kértem, mert az én arcomhoz borzasztóan állna.

HOGY FOGADTA A KÖRNYEZETEM?

Igazából legszívesebben titokban tartottam volna ezt az egészet, de mivel karácsony előttre terveztem, majd utána hazamenni a családhoz, gondoltam nem jó ötlet rájuk hozni a frászt, hogy olyan fejjel állítok be, mint akit összevertek :) Így elmondtam anyunak. A munkahelyen is kénytelen voltam a szabadság miatt, illetve a gyógyulási időszakban betartandó dolgok miatt (szemüveg viselése, emelgetés stb.) Mivel ez egy kis cég, semmi nem maradhat titokban, persze hogy mindenki hamar megtudta. Anyu nem egy támogató fajta, nagyon megijedt az egésztől. Még a műtét előtti héten is írt egy levelet hogy ne csináljam, nem kéne, biztos nem leszek elégedett az eredménnyel - nem mintha nagy elvárásaim lettek volna. Bizonygatta hogy nem volt eltörve az orrom... (Én emlékeztem is, meg pár éve megtaláltam róla a papírt is) Na meg miért pont karácsony előtt (mert így jóval kevesebb szabadságot kell kivennem)... Erre szoktam mondani, hogy ha már nem segítesz, ne nehezítsd meg a dolgot! Nem G-s műmelleket szeretnék, hanem egy eltört orr - ami életminőség romlást is okozott - helyrehozatni.

A MŰTÉT
Izgulni nagyon nem volt időm a műtét előtt, leginkább azon izgultam hogy nehogy el kelljen halasztani az időpontot. Naná hogy megfáztam pont egy héttel előtte, össze-vissza kúráltam magam hogy gyorsan meggyógyuljak, ami aztán sikerült is :) (Külföldiként nem lett volna egyszerű újra ennyi szabit találni, újra repülőjegyet venni, szállást intézni stb...) A műtét napján azért persze jött az izgalom :) De tudtam hogy semmi nem tántoríthat el a döntésemtől. Mint már írtam elég kellemetlenül kezdődött a dolog, mert már műtősruhába beöltözve mentem az orvosi szobába, mikor kiderült hogy a reptéren kiraboltak, és elvitték a műtét árának több mint 2/3-át. Egy sokként ért. Én nagyon utálok tartozni, bármi történhet hogy aztán nem lesz alkalmam kifizetni, nem akarok én tartozást hagyni magam után!! Így arra jutottunk, hogy ott helyben átutalom a hiányzó összeget. Szépen berajzolgatta aztán az arcomat a műtét miatt, adott egy nyugtatót, én meg a bankszámlaszámmal visszamentem a szobámba. Na most azon izgultam, hogy jól írjam be az adatokat, és átmenjen az utalás. Nemzetközi utalásról lévén szó, minden hülye adatot kértek. Na aztán el is aludtam a nyugtató hatására. Arra keltem, hogy át kell sétálnom a műtőbe. Felfeküdtem az ágyra jobb kezem jobbra, a bal balra, a lábam leszíjazva... Sokmindenre nem is emlékszem, elég kómás voltam. A legközelebbi kép az ébresztgetés. Nem láttam senkit, csak hangokat hallottam. "Jajj de szép lett az orra, nagyon nagyon szép lett!" éreztem hogy a tortom tele van mindenfélével, krákognom kell és köhögni. Mondták hogy ez az, köhögjem fel, nyeljem le... (nem nagyon voltam magamnál, meg is fordult bennem hogy csak meg ne fulladjak). A következő elmékem hogy már a szobámban vagyok, és borzalmasan ki van száradva a torkom, semmi nyálam nincs, szinte fáj. Volt mellettem egy flakon víz, azzal próbáltam nedvesítgetni a nyelvem, a szám, de nem sok sikerrel jártam. Hívtam a nővérkét, ő adott nekem egy negrót hátha beindul a nyáltermelés, de nem nagyon segített az sem. Elég kómás voltam még mindig, még reggel is, nagyon nehezen tértem rendesen magamhoz. Valamiért folyton hányingerem is volt. Volt hogy leültem a wc mellé hátha sikerül, de aztán nem jött. Igaz kaptam hányáscsillapítót is. Teljesen be volt dugulva az orrom, habár tampon nem volt benne. Reggelira kaptam teát, egy szelet kenyeret nem is elmékszem mivel. Aztán mondták hogy nemsokára jön az orvos, kitisztítja az orrom és utána sokkal jobb lesz. Így is lett. Cseppentett bele amit fel kellett szipogni, nem sokkal utána aztán felülni, a giszpet lefogni, és kifújni erősen egy zsepibe majd fülpálcikával kitörölgetni. Csipesszel kiszedett pár beszáradt nagyobb darabot is, hatalmas megkönnyebbülés volt. Igazából ekkor teljesen jól néztem ki, se duzzanat, se kék folt nem látszott, de mondta hogy másnap estére lesz a legrosszabb, és onnan folyamatosan javulni fog. Mivel közvetlen karácsony előtt volt a műtét,másnap nem voltak már műtétek. Akinél töltöttem a lábadozási időt csak este tudott volna értem jönni, ezért az orvos felajánlotta hogy hazavisz engem. Minden egyes alkalommal meglepett a kedvességével, komolyan mondom. A lelkemre kötötte hogy nyugodtan azonnal hívjam a magán számán ha bármi kérdésem van, nem foglalkozzak azzal hogy karácsony van!

MILYEN VOLT AZ ORROM

Az orvos elmondta, hogy mikor felnyitotta az orromat, akkor látta, hogy darabosra volt törve az egész. A porcos rész becsúszott a csontos alá, egy borsónyi csontdarab pedig be volt ékelődve az arckoponyába a bal orrlyukban, ezért kaptam nehezebben levegőt. Egyikőnk sem gondolta volna hogy ilyen komoly volt az a gyerekkori törés. (Na azért megkönnyebbülés volt hogy bizonyítékom is van már hogy nem vagyok hülye, és nem csak beképzeltem az egészet).

LÁBADOZÁS ELSŐ HÉT
Egy barátomnál lábadoztam, mert a családom vidéken lakik, és nem akartam így utazgatni. Az első napokban még mindig kicsit kómás voltam. Nem akartam senkinek a terhére lenni, így ételt is előre rendeltem az egész hétre, amint mindig az adott reggelen hoztak ki. Mint mondtam, az első nap teljesen jól néztem ki. Második nap estére, ahogy az orvos is mondta, eléggé feldagadt a szemem alatti rész, és kicsit be is kékült, de nem túl durván. Feketenadálytő krémmel kenegettem. Előre kaptam egy hosszú listát hogy milyen gyógyszereket, krémeket, orrcseppeket kell beszerezni, mit mikor és hogyan kell használni. A torkom fájt kicsit, a ledugott tubus miatt. Harmadik napra már nem volt úgy feldagadva az arcom, és ekkor kaptam legjobban levegőt. Napi 3x 1000mg c-vitamint szedtem, szinte csak kamillateát ittam (bár ez nem volt a listán). A negyedik naptól elkezdett tisztulni az orrom, száraz darabkák szabadultak fel, elég lassan, ami akkor nagyon jó érzés volt, de hamar vissza is dugult aztán. Pl. este éreztem hogy elindult egy darab, de csak reggel tudtam kifújni. A kékség is nagyon hamar múlani kezdett. A gipsz levétele előtti napra meghívást kaptam egy rendezvényre. Kicsit rágódtam rajta hogy elmenjek-e így, végül az igen mellett döntöttem. Persze éreztem hogy sok pihenésre van szükségem, nagyon hamar kifáradtam. Az arcomon lévő ragtapasz elég csúnya volt a krémektől, arra ragasztottam mégegy réteget hogy szebb legyen, kicsit kisminkeltem magam, hogy mégiscsak nőnek érezzem magam :D Vittem zsepit, orrcseppet, fülpálcikát (amit igyekeztem nem használni nyilvánosan, mert nem a legszebb módszer). A jelenlevők mind megjegyezték hogy meglepően jól nézek ki 6 napos létemre, másoknak hetekig hatalmas monoklijuk van.

GIPSZLEVÉTEL, MÁSODIK HÉT
Egy hét után, azaz a 7. napon vették le a gipszet. Amire nagyon vágytam már ekkor, egy alapos arcmosás. Amúgy sem egyszerű kezelni a bőrömet, de most nagyon meg volt viselve. Hámlott az egész, közben fénylett az egész fejem, fel is volt dagadva, nem voltam annyira szép látvány :D De nem volt semmi kékség, a jobb oldalon volt egy nagyon pici, halvány sárga folt, a varratomat megdicsérték, azt mondták senkinek nem volt még ilyen szép, tiszta, két hét után szoktak így kinézni az emberek mint én egy hét után. Én nagyon nem bírom ha nem teljesen tiszta az orrom, így számomra nem meglepő hogy a varratnál is tiszta volt (a két orrlyuk között, mert nyitott orrműtét volt). Nagyon szépen meg is volt gyógyulva, komolyan mondom, alig látszott. A varratszedésnél egyetlen egy darabka fájt, a bal orrlyukamban, de az kegyetlenül. Nem is tudom, mintha az ember orrszőrét tépnék folyamatosan, jajj de rossz volt! Mondtam is, hogy az egész idő alatt ez a legkellemetlenebb :D Azt mondták, hogy van akinek az egész ennyire fáj, mi a titkom hogy ennyire hamar meggyógyult nekem? Hát mondom nagyon sok c-vitamint ettem, a kamilla teát el is felejtettem említeni. Megmutatta az orvos hogy a továbbiakban hogy fújjak orrot, hogyan kell masszírozni - mert meglepő módon kell! Aztán innentől átvett a családom. Még napokig éreztem hogy nagyon hamar elfáradok, úgy érzem le kell tenni a fejem. Először azt hittem hogy valamiért még mindig érzem a homlokomon a ragtapasz helyét, de nem, az egész homlokom zsibbad. Vagyis fura érzés, olyan mintha lenne rajta valami. Viszont ha van, teljesen normálisnak érzem. Arcmosás után is egy ideig teljesen normális, majd visszatér ez a furcsa érzés. Néha közvetlen az orr feletti részen, néha a homlokom közepén érzem jobban, de van hogy a szemöldöknél is. Szóval állandósult egy ilyen zsibbadás féle érzés. Időnként még jönnek ki száraz darabok az orrból, de többnyire vízszerűen folyik, szinte folyamatosan. Ami picit idegesítő, főleg hogy már visszatértem dolgozni, és a törölgetés sem olyan egyszerű művelet, hiszen nem mozgathatom az orrom, illetve nem is tudnám. Teljesen be van keményedve, és érzékeny is. Az orrcsúcsnál is van egy fajta fura érzés, de erről tudtam is hogy lesz, mivel átvágták az idegeket is. Ott viszont pont fordítva van mint a homlokomnál. Alapból semmi különöset nem érzek, csak ha hozzáérek.
Igazából teljesen csinos kis orrom van. Most látom igazán, hogy mennyire el volt deformálódva. Persze még duzzadt, egy év a teljes gyógyulási idő, szóval addig folyamatosan változni fog. Picit még a felső ajkaim és az arcom is fel van dagadva, de annyira nem feltűnő. Mindneki azt mondja hogy semmi nem látszik, sokkal rosszabbra számított. Én is. Azt hittem két hétig legalább alapozózni kell hogy rejtegessem a nyomokat, de egyszer sem kellett :) A vágást is alig látom, nagyon nagyon ha nézem, akkor látom hogy valami tényleg történhetett. Nem piros, nem heges, abszolút nem feltűnő. Viszont a mimikám még nem a régi. Nagyon sokáig nevetni sem tudtam, most is picit még fura a mosolyom, a munkahelyen próbáltam egy szöszt lefújni valamiről, hát rájöttem hogy nem tudok még fújni vagy csücsöríteni sem nagyon. Az egész terület húzódik, és be van keményedve (amit alapállapotban nem igazán érzek).

HARMADIK HÉT
Sikerült nagyon megbetegednem. Először csak enyhe diszkomfort érzegem volt, folyamatos orr csöpögéssel. Mint egy csap amit nem lehet rendesen elzárni. Ez még viszonylag normális is ilyenkor, de gondoltam, milyen jó hogy jön a hétvége, legalább kipihenem magam, nem is mentem sehova. Hétfőn munkába indulás előtt viszont megszédültem, majd a buszról leszállva azt éreztem, hogy mindjárt elájulok. Végignyomtam azért a napot, nem akartam hazamenni, mert nem mertem egyedül lenni. Picit javult ez a szédüléses dolog, de úgy éreztem, hogy az orr melléküregek teljesen el vannak záródva, levegőt viszont rendesen kaptam. Volt hogy a rágás is fájt. Másnap inkább otthon maradtam. Nem bántam meg, rettentő rosszul voltam. Majd jöttek a tipikus megfázásos tünetek: torokfájás, köhögés, gyengeség, orrdugulás és persze a folyamatosan vízszerűen csöpögő orr. Az arcom is ismét picit jobban fel van dagadva. Néha azt kívánom, hogy bárcsak taknyolnék már rendesen, egy igazi zöldet (bocsi), mert nagyon hiányzik a megkönnyebbülés érzés. Persze az orrcseppből is kifogytam, ami a legtöbbet segített ilyenkor. Nem is volt még ilyen hogy senki ne lett volna mellettem napokig mikor beteg vagyok, de hát én nem szóltam a barátaimnak. Most már nagyon vágyik az orrom egy kis békére :) Amúgy érdekes, aludni nagyon jól tudok, addig az orrom sel folyik. Amit felébredek egyből rá is zendít.
Azt még múltkor elfelejtettem mesélni, hogy anyu aztán az egyik éjszaka mikor nagyon tépelődött a műtétem miatt befogta az egyik orrlyukát, hogy kipróbálja milyen lehet nekem, hogy nem kapok rendesen levegőt. Ekkor pánik szállt rá ahogy nem kapott levegőt, alig tudott visszaaludni. Na ekkor megértette hogy nem poénból vállalom be.

ÖTÖDIK-HATODIK HÉT
Jelentősen jobban érzem magam, meggyógultam a megfázásból - vagy mi volt, egész  jól kapok levegőt (a duzzanatok miatt még nem tökéletes). A vízszerű orrfolyás megvan, de hát ez a műtét előtt is megvolt, illetve a műtét velejárója is néhány hónapig. A belső sebek/hegek területén sok változást nem látok/érzek, a varratok is megvannak még, eddig csak egy kisebb elvékonyodott darab jött ki. A hegek környéke be van keményedve (de ezt csak én érzem, és csak akkor ha megérintem), de ez is normális. A jobb orrlyukban érdekes, mert ahol elvileg a belső vágat volt, ott nagyon szabályos alakú a keménység. A másikban nem. Na majd rákérdezek a kontrollon. A homlokomon/homlokomban lévő furcsa zsibbadás szerű érzés elmúlt, most már inkább csak olyan, mintha szappannal mostam volna arcot, és most feszülne tőle a bőröm. Visszatértem a vízszintes alváshoz. A munkahelyen a védőszemüveget is felveszem néha egy kis időre. Mivel ezt csak a 4. hét után kezdtem, és rövid időkre, ezért semmi kellemetlenséget nem okozott. A hajolgatást is jobban viseli az orrom, lassan az edzőterembe is visszatérek majd.

HARMADIK HÓNAP
Közeledve a harmadik hónaphoz elkezdtek kijönni a hosszabb varratok. Ez kicsit kellemetlen volt, mert a varratokra mindig egy csomó ragacsos "sebtető" ragadt. Mikor elindul kifelé nagyobb darabokban, volt hogy keresztbeállt, teljesen elzárva a levegő útját. Ilyenkor percekig erősen fújtam, otthon akár csipesszel is rásegítettem hogy kijöjjön. Na ilyenekkel jött a varrat is. Viszont az elején nem voltam biztos benne hogy csak a ragacs tartja a varratot benn, vagy tényleg oda van még kötődve. Pont a munkahelyen voltam, nem tudtam mit tenni, visszatűrtem. 1-2 hét után aztán ki is jöttek.
A három hónapos kontrollon mindent rendben találtak, habár még mindig nagyon kemény és duzzadt az orr, főleg a csúcs részen. Továbbra is kenegetni kell, masszírozni, és csepegtetni. Egyetlen dolog aggasztott, hogy az orrcimpa sövény felőli részen a jobb orrlyukban egy nagyon szabályos kemény porcdarab van, ami nem volt ott előtte, eléggé leszűkítve azt a részt. Rá is kérdeztem hogy az mi. Azt mondta, hogy az egy híd féle, hiszen az orrcsúcs is újra lett építve, és az egy tartó szerepet tölt be most, de fel fog puhulni majd, ahogy a többi rész is. Azt is masszírozni kell.
A mimikák egészen jól mennek, a fintorgás is, bár még picit húzódik, de már nem fáj. Azért sokszor érezem, főleg reggel hogy most épp keményebb az egész orr környéke, és jobban húzódik. Gondolom mert már nem felpolcolva alszok. Egész jól kapok levegőt, a varrat távozásával a nagyobb sebdarabkák távozása is csökkent. Mondjuk még mindig van néhány varrat. A belső sebek is látszanak még, de már jóval kisebbek. Nem tudom mennyire van köze a műtéthez, de az orrom folyton hámlik.

]]>
Sat, 07 Jan 2017 16:29:24 +0100 17532_75472
7 év után az első karácsony Magyarországon http://uj-elet.blogger.hu/2016/12/25/7-ev-utan-az-elso-karacsony-magyarorszagon A céges helyzet rendeződni látszik, jó híreket kaptunk, és sok-sok megrendelést. A vezetőség belátta hogy az új srác alkalmatlan, igaz addigra már nagyon sok anyagi kárt is okozott a cégnek. Mint embert nagyon sajnáltuk, de tényleg nem maradhatott.
A frissen felmondott kollégákkal még összejöttünk párszor vacsorázni, bowlingozni...
Stresszből továbbra sem volt hiány, és a vonat sztrájk sem segítetett. Alig vártam hogy végre szabin lehessek. A páromnak sem mentek könnyen a dolgok dél-Amerikában, az utolsó otthon töltött éjszakámon éjjel 1-kor hívott hogy sürgősen segítségre van szüksége. 4-re jött értem a taxi... Jó sokat kellett várakoznom a reptéren aztán. A beszállás előtt volt egy lehetőség, hogy még az utolsó pillanatban fel lehet ingyen adni a kézipoggyászt, és elsőbbségi beszállást is adnak hozzá. Mivel az én bőröndöm nagyon nehéz volt (hoznom kellett a laptopot is a munkám miatt), éltem a lehetőséggel. Majd mikor láttam hogy hogyan dobálják egymásra a bőröndöket, egyből megbántam. Nagyon aggódtam hogy összetörik, főleg hogy alul volt az enyém. De nem lett végül baja.
Valahogy a szerencsétlenség sorozat a mostani utamat is elkísérte :( A műtét miatt nagyon nem akartam beteg lenni, de hát sikerült egyből megfáznom, hiába szedtem rendszeresen nagy mennyiségű c-vitamint. Maradt a mindenféle gyors kúrálás. Nyitott orrműtétre készülve pont egy megfázás... (még pici koromban eltört az orrom, mint most kiderült darabosra, egy csontdarab be is ékelődött a kagylóba, ezért nehezebben kaptam levegőt, ennek a helyrehozatalára szántam most rá magam), na meg az altatás miatt sem lehetek beteg. Valamelyik reggel az egyik fogam eltört, ki kellett húzni... Nagyon jó volt végre a családdal és a barátaimmal lenni, közös programokat csinálni, de azért ez nagyon beárnyékolta. Hála Istennek sikerült még a műtét előtt meggyógyulnom. Már a kórházban be voltam öltöztetve a műtéthez, jött az orvos hogy menjek vele, berajzolja az arcomat, ad egy nyugtatót, én meg átadom a műtét árát, mikor odaadtam a borítékot. Elkezdte az orvos átszámolni előttem a pénzt, mikor kiderült, hogy a reptéren kilopták a pénz több mint kétharmadát. Na mondom, most már tényleg szükség lesz a nyugtatóra! Ott kicsit sokkos állapotba kerültem. Nagyon kimerült is voltam az egész elmúlt időszaktól, a párommal sem tudtam beszélni az éjszakai hívása óta, úgyhogy már a nyugtató hatására elaludtam a műtét előtt. A magamhoz térés is nagyon nehézkes volt. Este 9 körül hoztak ki a műtőből, én csak néhány hangra emlékszem, valaki mondogatta nekem nogy nagyon szép lett az orrom, illetve hogy köhögjem fel ami ki akar jönni... (nem nagyon voltam magamnál, meg is fordult bennem hogy csak meg ne fulladjak), aztán még napokig folyamatos álomkór volt rajtam, nagyon nehezen tértem teljesen magamhoz. Egyik műtétem után sem volt ilyen nehéz. Most már jobban vagyok, még mindig lábadozok, viszont az idei karácsony is teljesen kimaradt nekem. Na talán majd jövőre... bár tavaly is ezt mondtam :D A rendőrséggel felvettem a kapcsolatot, de majd csak személyesen tudok feljelentést tenni, arra pedig még nem állok készen.

]]>
Sun, 25 Dec 2016 18:26:00 +0100 17532_75459