24
január
Utolsó napok a horror házban

Elég nehezen viselem az utolsó napokat, illetve az elmúlt egy hetet. Amikor felmondtam, a tulaj első kérdése gúnyos hangnemben: "Na mi van, már nem elég jó a lakás??" Nem szeretek hülyékkel veszekedni, úgyhogy nem mondtam hogy már az első naptól fogva tudtuk hogy valami nagyon nincs rendben itt. De hát ő is tudja, ezért most hirtelen el is akarja adni. Egyből fel is kereste az ügynökséget, meghirdették a lakást egy gyönynörű szívhez szóló leírással, nagyon drágán. Innentől folyamatosan hívogatott engem az ügynökség meg a tulaj, hogy nagyon sok az érdeklődő, jönni akarnak megnézni a lakást. Nem engedtem meg nekik hogy akkor jöjjenek mikor mi nem vagyunk itthon, csak hétvégén. Jöttek is aztán csoportosan az emberek, egyszerre legalább tíz. Az első turnus bevonultl a nappaliba az ügynökkel, majd egy nő a folyosón megállt velem szemben:
- Te itt laksz?
- Igen.
- És vannak problémák?
Csendben bólogattam. Erre ő: Na menjünk be a hálószobába és mesélj! Hazudni nem akarok, rosszat  nyíltan nem mondhatok - jót nem sokat tudok... Egyből rákérdezett: nyirkos a lakás? Mondtam hogy igen, a penész az egyik fő probléma. Mondta hogy egyből érezte is a szagot. (Atya ég! Remélem ha elmegyünk valahova nem lehet érezni rajtunk :S Bár a páromnak is volt már ezzel kapcsolatos rémálma, hogy a munkahelyen szólt neki valaki hogy penészes a ruha ami rajta van :S) Később bejött egyedül egy másik nő is, feltett egy kérdést, de a párom halkan odasúgta neki, hogy nem akarod ezt a lakást! Volt egy férfi aki nagyon érdeklődött, de pont az ügynök is itt volt mellette. Rákérdezett hogy milyen a szomszéd. Ránéztem a páromra... (most mit mondjunk?? Itt késelt meg az előtérben egy nőt és napokig a véres előtéren keresztül kellett mászkálnunk, már amikor már használhattuk a bejáratot, vér jött le az ereszen keresztül is... pont a héten is halálra ijesztett hogy valami megint történt...) A párom válaszolt aztán: Mostanában nem nagyon van itthon, de amúgy csendes figura. A többi szomszéd is elég csendes, meg igazából az egész környék. Kiderült hogy az új helyen az ügynök a szomszédunk lesz... Volt egy nagyon aranyos öreg bácsi, ő is rákérdezett volna a dolgokra, de hát az ügynök mellett. Annyira lelkiismeret furdalása volt aztán a páromnak.
Kicsit később jött a tulaj is. Megmutogattam neki hogy mi is a valóság, hogy hiába mostam le penészölővel a szekrényeket, hagytam száradni, nem pakoltunk vissza hetekig, teleraktam páraelszívóval, mellette megy a páratartalom csökkentő gép is, de mégis ismét vastagon penészes. A szoba közepén lévő ottoman doboz is penészes belül, a konyhaszekrények is használhatatlanok... az "udvarról" nem is beszélve... Egészen megértőnek és normálisnak tűnt. Majd a nappaliban kiszúra hogy az íróasztal felett van pár öntapadós jegyzetpapír a falon, és kivágta a balhét hogy ez nyomot fog hagyni a falán!! Leszedtem, megmutattam hogy abszolút nem erős a ragasztósávja, és semmi de semmi nyomot nem hagy. Aggódna inkább a vastagon penészesedő falak miatt...
Na amikor elment, pont jött volna egy másik csoport is. Előbb érkezett egy pár, beengedtük őket. Így legalább nyíltan lehet beszélni, körbenézni. Na, amikor meglátta a híres hátsó udvart, hangosan felnevetett. Ő sem erre számított :) Egy 1,5 x 1,5 méteres beton (póktanya, ahova minden gusztustalan dolog lehullik a fenti szomszédoktól). Utána valamiért már az ügynök sem jött vissza. Azért elgondolkodtunk hogy mennyire durva ez. Maga a leírás a hirdetésben, hogy az ügynök is hogy dicséri itt, miközben tudjuk hogy élhetetlen... Nagyon észnél kell lenni hogy valaki ne essen bele ugyanebbe a csapdába. Főleg megvenni... Nekem személy szerint ingyen sem kéne.
Egyre jobban érezzük is hogy egészségileg mennyire ártalmas. Fáj a fejünk, tüdőnk, torkunk, köhögünk, éjszakánként fulladunk, vérzik az orrunk... És ez nem megfázás.
A másik nagy huza-vonám az Amazonnal volt. Még karácsony előtt elromlott a porszívóm, és rendeltem egy drága, hiper-szuper takarítógépet. Meg is jött hamar, ám az egyik fő tartozéka törötten. Fel is vettem az ügyfélszolgálattal a kapcsolatot, csak tartozékot nem cserélnek, ezért vagy 20%-ot visszafizetnek és vegyek egy tartozékot én (ami jó is lenne ha nem német termékről lenne szó - aki próbált már itt német terméket beszerezni tudja miről beszélek...), illetve küldjem vissza az egészet és visszacserélik. Ezt választottam. Rögtön az első levelemben kértem hogy légyszíves, szombatra időzíteni! Jött a válasz, hogy köszönjük a leveled, keddre el is intéztem a szállítót, hogy minél gyorsabban megkapd a terméket. Ha nem megfelelő ez a nap, csak szólj. Megkértem őket, hogy legyenek szívesek szombatra áttenni. Biztosított róla hogy megtörtént, semmi teendőm nincs, szombaton jön a csomag. Igen ám, de én folyamatosan kaptam az SMS-eket a szállítótól minden hétköznap, hogy megpróbálták kiszállítani a csomagot, de nem sikerült. Ismét írtam az Amazonnak hogy biztos hogy áttették szombatra?? Elnézést kértek, és közölték hogy nem, nem nem történt meg, és nem is tudják megtenni, beszéljek én a szállítóval. Folyamatosan csak egy automata válaszotl hogy a telefonszámomhoz regisztrálva van egy csomag, ami kiszállításra vár, és mondta az opciókat, amiben minden szerepelt csak az nem ami nekem kéne: a hétvége, vagy hogy egyáltalán beszélni tudjak egy élő emberrel. Maradt az e-mail. Ők sem tudtak segíteni, úgyhogy arra jutottunk, hogy próbálják meg, hátha valamelyik szomszéd át tudja venni. Így oda küldték, viszont az előzőt meg fel is kéne venniük ugye, ami így most nem fog menni. 5 napnyi levelezés után, már két hiper-szuper takarító gépem volt. Az újnak viszont egy másik tartozéka érkezett törötten. Úgyhogy átnéztem az összes tartozékot, és összeválogattam hogy melyikből mi nem törött. Csak hétköznap tudják majd felvenni, úgyhogy kénytelen leszek egy szabadnapot kivenni.
Még mindig nincs konkrét dátumunk a költözésre. Mikor legutóbb beszéltünk az ügynökséggel, akkor még a referenciákra vártak. A munkahelyről is és a mostani tulajtól is megkapták azóta, illetve annyit mondtak, hogy valószínűleg már január végén mehetünk. Millió dolgot kell összehangolnom meg elintéznem, de nagyon várom már :) Remélem azzal nem fürdünk így be!

11
január
Célegyenesben

Na megnéztem a lakást. Sajnos a párom nélkül kellett mennem. Nem szeretek a kettőnket érintő dolgokban egyedül dönteni, de ő teljesen rám bízta. Még az előző (azaz a mostani lakás) után is megbízik bennem :D - ez kedves tőle! :) Még gyorsan hazaugrottam, és láttam hogy pont jött egy levél a tulajunktól, hogy új szerződést akar írni Augusztustól, ha pedig nem akarunk maradni, 28 napunk van felmondani a hónapfordulónk előtt. Ismét más érdeklődőkkel együtt érkeztem. Ez igazából engem zavar. Sebaj, körbenéztünk, persze utólag rájöttem hogy miket felejtettem el megnézni. Például hogy a hűtőnek van-e fagyasztó része... mondjuk mindegy is, ezen ne múljon. Jó tágas lakás, két hálószobával és kerttel, nagy tároló helyiséggel, gáz fűtéssel. Szerintem egy festés ráférne, ezt jeleztem is, de abszolút nem volt vészes az sem. Igazából ha van valami baj a lakással, az csak akkor fog kijönni, ha már ott lakunk. Így elsőre élhetőnek tűnt. Mikor jöttünk kifelé, pár ember még jött lakást nézni. Megkérdeztem az ügynököt hogy mikor tudnám lerakni a foglalót, mondta hogy másfél óra múlva ér vissza az irodába. Igazából az áraik is elég barátságosnak tűnnek, az is érdekes, hogy ez a lakás olcsóbb mint a hasonló színvonalú egy hálószobásak amiket eddig néztem. Igazából nagyon én akartam lenni az első, nagyon meg akartam kapni a lakást, úgyhogy egyből el is mentem az irodához. Mint kiderült, egyedül volt teljesen aznap az ügynök, így ott helyben megvártam. Meg is mosolygott hogy milyen elszánt vagyok :) Leraktam a foglalót, innentől 72 óránk volt leadni az összes papírt. Fél évre visszamenőleg fizetési papírok, bankszámla kivonatok, cím igazolás, fényképes okirat, kitöltött formanyomtatványok, minden. (Gondoltam a végére odaírom a bugyim színét is -.-) Többet tudnak már a párom pénzügyi helyzetéről ming én magam :D A párom bankszámla kivonatával akadtak nehézségek. Telefonról ment neki a netbank, gépről viszont nem engedte be a rendszer, sőt le is tiltotta a próbálkozások miatt. Ott álltunk a munkaidő kellős közepén elhavazva, pár órával a leadási határidő és bankzárta előtt. Nem volt más megoldás, azonnal el kellett kéreckednie. Végül sikerült időben leadni mindent. Volt egy olyan kérdés is az egyik papíron, hogy mit szeretnénk hogy megcsináljanak még mielőtt beköltözünk. Milyen kis kedvesek :)
Ma fel is mondtuk a mostani szerződést, úgy néz ki, hogy egy hónap múlva már az új helyen leszünk.A héten ismét felbukkant egy volt kollégám, hogy vissza akar jönni, ő már a 3. egy hónapon belül :D Mondjuk mindneki szívesen látná is őt vissza, aki a helyére jött, az egyik legnépszerűtlenebb alak a cégnél, semmi nem jó neki.
Kitalálta az egyik kollégám, hogy pénteken este menjünk el bulizni Brightonba. Igazából túl hamar mondtam rá igent, aztán már nem volt pofám visszalépni, mert már kifizette a taxit. Nagyon húzós hetem volt, minden nap extra munkákkal a hivatalos időn túl, úgyhogy én már péntek délre teljesen zombi voltam. De hát még akkor is az utolsó pillanatig pörögni kellett hogy időben végezzek. Gyorsan hazamentem, egy órám volt enni valamit (egész nap nem volt időm rá), és összekészülni. 7-re jött értünk a taxi, minket vett fel először. Majd közölte a srác, hogy reggel 5 órakor jön értünk, hogy hazahozzon. Képzelhetitek... a szervező srácon kívül mindneki csak nézett hogy ezt meg hogy fogjuk kibírni?? Először végigjártunk pár pub-ot. Az első hely nagyon tetszett (King and Queen). Igazi kis hangulatos hely, jó kajákkal. Itt ittam egy pohár sört a vacsorám mellé, de aztán ezután már csak vizet, muszáj figyelnem nagyon a betegségem miatt. Mondjuk amúgy sem értettem sosem hogy mi a jó abban ha valaki részeg. Én pl. utálok szédülni. Mindenre kétszer annyira kell koncentrálni, nagyon fárasztó. Na aztán kezdődött a tipikus pub-ról pub-ra járás. (Ezt sem értem miért jó.) Egy ital itt, majd megyünk a következőbe. Érdekes volt nekem, hogy minden egyes helyen élőben egy dj nyomta a zenét. Némelyik helyen annyira borzasztóan hangosan, hogy saját hangunkat is alig hallottuk (el nem tudom képzelni hogy lehet így dolgozni pultosként, meg eleve ekkora folyamatos zajban). Az egyik helyen aztán csocsó is volt :) Na arra egyből lecsaptam. Mégegy dolog, ezt már egy korábbi esetből tudom, hogy Brightonban nem hogy nem szolgálnak ki fényképes okirat felmutatása nélkül, de be sem engednek az épületbe. Na végül egy discoban kötöttünk ki. Beléptetésnél fotózás stb., komolyan vették a dolgot. Abszolút nem az én világom a disco, de nagyon igényes, profi hely volt, 3 különböző szobával. A pop-osabb szoba állt hozzám legközelebb, de a többiek miatt valahogy a tipikus discozenésben töltöttük a legtöbb időt. Engem ez a műfaj normál esetben taszít, de hát ez van. Sajnos én és a tánc sem vagyunk szoros kapsolatban, nagyon béna a mozgáskultúrám :) úgyhogy vicces is volt. Pedig nagyon szeretnék jól táncolni. Három óra felé már nagyon nehezen viseltem a fáradtságot, a páromra vállára hajtva a fejem ledőltem egy kanapén. Egyszer csak valaki megrázta a lábam. Azt hittem a kollégáim szórakoznak, de nem. Egy biztonsági őr szólt rám, hogy itt tilos aludni :D Még korábban egy csaj összeesett a folyosón, nagyon sokáig nem tért magához, mentőt kellett hívni hozzá. Úgyhogy simán el tudom képzelni hogy ennek biztonsági okai is vannak hogy mindenkit nyitott szemmel akarnak látni. Amúgy erről az egész bulimániáról, meg elnézve az emberek nagy részét, Sia Chandelier című száma jut eszembe. Elég kemény az a dal! Én az igényes szórakozás/kikapcsolódás híve vagyok. Többnyire teljesen józanul.

Az utolsó egy órát egy 0-24-es caféban töltöttük, ettünk egy hamburgert hogy ébren tudjunk maradni. Itt az egyik srác összeszámolta, hogy 120 fontba (kb 52.000Ft) került neki ez az este. Azt nem tudom hogy a 20 fontos taxit beleszámolta-e ebbe. Hazafelé pont azon gondolkodtam hogy mennyire nem szeretnék a hideg szobában lefeküdni, de amint hazaértünk észrevettem hogy véletlen bekapcsolva hagytam a fűtést full-on. Le is szívta az áramot teljesen :D A bolt csak 6-kor nyitott, így már nem volt erőm megvárni hogy fel tudjam tölteni a villanyórát, kidőltem. Viszont rájöttem, hogy szombatra kiszállítást kértem, jönni fog a postás. Erről álmondtam aztán, hogy már percek óta nyomja a csengőt a postás, de annyira ki vagyunk ütve, hogy nem fogjuk fel hogy mi is van, ki kéne neki nyitni az ajtót. Aztán rájöttem hogy igazából nem is fog szólni a csengő áram nélkül, muszáj feltölteni. Úgyhogy majdnem aludtam egyet.