27
december
Karácsony

Itt az ajándékozás nem 24.-én este van, hanem 25.-én. Így szenteste a családdal beszélgettem webkamerán, elkészítettem az ajndék kísérő kártyákat, képeslapokat, majd amikor mindenki aludt már, becsomagoltuk párommal az ajándékokat, és levittük a fa alá.
Másnap reggel szépen felöltöztem - bár ez itt nem szokás, felvettem az új nyakláncomat amit magamtól kaptam karácsonyra, szolíd kis ünnep smink, és egy kis ezüst csillámos francia manikűr.

Az ünneplést az ünnepi ebéddel kezdtük. Pulyka volt a fő fogás, aztán christmas pudding - amit én sajnos a mazsola miatt nem szeretek, így én külön desszertet kaptam. Mint minden ünnepen, bort is ittunk. Sajnos én már egy kis pohárka bort is hamar megérzek. Természetesen most is volt cracker, benne egy kis ajándékkal, a koronával és egy viccel - vagy inkább találós kérdéssel.

Ebéd után volt az ajándékozás. Durva, de szerintem én kaptam a legtöbb ajándékot. Legalábbis darabszámra mindenképp. Én nagyon szeretek játszani, ezért kaptam Jenga-t, retró kártya játékokat, egy nagyon divatos fürdős táskát benne külön féle tusfürdőkkel és testápolókkal, fürdősapkát, nyakláncot, fülbevalókat, hajcsatokat, csokit, egy csokiból készült labirintusos játékot, hímzett ruhazsebkendőt, egy lányos noteszt, kendőt...

Az én ajándékom is nagy sikert aratott. A párom többek közt kapott egy kártyatrükkös szettet. A kedvencem: Van 6 darab kártyalap híres festményekkel, egy ecset, és egy üres vászonú kártyalap. Húzni kell egy festményt, megjegyenzni, visszatenni a többi közé, "lefesteni" az üres vászonú kártyalapra a kíhúzott képet a varázsecsettel (festék nélkül persze), majd visszaadni az ecsetet. A képeket mi magunk is ismét összekeverhetjük. A végén az ecsetet bele kell rakni a kártyákon lévő lyukba, és egy csavaró mozdulattal a varázsecset kiemeli azt a lapot, amit húztunk majd lefestettünk.

Nagyon jókat szórakoztunk vele, aztán ismét összeültünk játszani. Előkerült egy új betűs társasjáték is: Scrabble.
Este ismét együtt ültünk asztalhoz. A vacsora inkább a hagyományos otthoni húsvéti reggelihez hasonlított - főtt tojás, sonka, saláta, kenyér, aminek nagyon örültem, és viccesen meg is jegyeztem a páromnak: délben karácsonyi menü volt, most pedig húsvéti :) Vacsora után egy speciális angol karácsonyi torta volt a desszert. Én pedig nagyon meglepődtem, hiszen én egy külön tortát kaptam - ismét a mazsola miatt, egy fura mosolyú "százlábú" csoki tortát.

A 26.-a is hasonlóan telt: közös ebéd, játékok együtt, közös vacsora, videóbeszélgetés a családommal... Sajnos nem volt fehér a karácsony, de a szeretetteljes hangulat mindent kárpótolt.

27
december
Az ajándék amit készítettem

Pár fotó az ajándékról amit a páromnak készítettem:

22
december
Úttalan utakon

Régóta szerettem volna már eljutni Brightonba vásárolgatni. Első sorban még mindig a kiszemelt óra után vágytam a legjobban, amit ugye interneten nem sikerült rejtélyes okoknál fogva megvásárolni, Eastbourne-ban nem volt az üzletben... De hát Brightonban sem. A válaszuk az volt, hogy legegyszerűbb ha online rendelem meg. -> Bezárult a kör :) Amúgy van aki otthon van az online vásárlásokban? Csak mert két hete rendeltem sikertelenül, de még a pénzt nem kaptam vissza. Ez mennyire normális?

Otthon a barátnőimmel időnként tartottunk csajnapokat. Ilyenkor együtt vásárolgattunk, vagy együtt főztünk, vagy a vásárlással egybekötve egy étteremben ettünk, és persze jól kitárgyaltuk a dolgokat. Sajnos erre itt nincs lehetőségem barátnő hiányában, és már nagyon hiányzott ez, így a páromat vittem el. Hála Istennek nagyon türelmes ember. Egy rossz vagy sürgető szót sem kaptam, mikor már hatodszorra néztem át egy nagy üzletben az összes szemhéjpúdert és azon töprengtem, hogy vajon melyiket válasszam. Így most lett egy csomó új sminkem, amit az ajándék készítésnél is bevetek a dekorálásnál.

A héten sikerült a családommal webkamerán keresztül beszélgetnem. Nagyon hiányzik a legkisebb testvérem, egy három éves tündéri, nagyon okos kislány. Épp egy mobiltelefon volt a kezébe. Egyből meg is kérdeztem: Neked már van telefonod? Engem eddig miért nem hívtál?? :( Erre a válasza: Én hívtalak többször is, de sosem vetted fel. :)

Szóval visszatérve az elejére, ma végre voltam Brightonban. Vonattal mentünk, mert autóval nem biztonságos itt a közlekedés mikor havas illetve jeges az út. Beszereztük még a hiányzó ajándékokat, kellékeket karácsonyra. Az én ajándékomat is most vette meg a párom. Ötletem sincs hogy mi lehet az, nagyon kíváncsi vagyok. Bár kértem egyszer valamit de egyáltalán nem vagyok benne biztos hogy azt kapom.
Úgy lett megbeszélve, hogy hazafelé telefonon hazaszólunk hogy mikor érkezünk a vasútállomásra, és kijönnek elénk. Reggel öt percem volt mindössze elkészülni és elindulni, ezért az angol telefonom otthon maradt. Csak út közben derült ki, hogy a párom sem hozott telefont. Fejből a családtagok mobilszámát nem tudja, csak a vezetékest, így úgy döntöttünk, hogy marad az utcai telefonfülke. A telefont senki nem vette fel, a telefon pedig benyelte a pénzt. Így nem volt más választás: menjünk gyalog.
Előre láthatóan 40 perc gyaloglás és elég hideg idő. Egy szép parkos részen, egy kis ösvényen mentünk, ami elég jeges volt. Egész jól haladtunk, mikor aztán egy tábla jelezte, hogy ez a szakasz jelenleg munkálatok miatt le van zárva. Új utat kellett keresnünk. Egy nagyon szűk, és sáros részen kellett menni, helyenként igen mély pocsolyák voltak. Ezen a részen első sorban állattartással foglalkoznak, így szerintem nem egyszer magánterületen jártunk. Hatalmas mezőket kellett átszelni, a területek határán szöges kerítés volt, és egy-egy átjáró, amin át kellett mászni. Azért van ez így kialakítva, hogy az állatok ne tudjanak átmenni.

Utunk során találkoztunk 'kabátot' viselő pónilovakkal, elektromos kerítéssel, tehénnel - egy egyértelműen magán területen. Az út elég izgalmas volt. De szerintem mindketten nagyon élveztük és nagyokat nevettünk a helyzeten.  Volt olyan rész, ahol nagyobb fűcsomókon kellett ugrándoznunk végig, hogy el ne süllyedjünk a sárban illetve vízben. Volt ahol lehetetlennek tűnt hogy szárazon tovább menjünk. A cipőnk már az út közepén beázott, de szerencsére nem fáztunk, a cipőnk sem tűnt hidegnek. Másfél-két óra alatt értünk haza. Csak itthon pár perc múlva éreztem, hogy valójában teljesen lefagytak a combjaim és a fenekem.

Este karácsonyi képeslapot gyártottam. Az eredeti terv szerint csak írás lett volna belül, de volt egy kis folt, amit el akartam tüntetni, ezért csillámport tettem oda. Aztán nagyon idétlenül nézett ki a nagy csillámpor folt is, ezért kezdeni kellett valamit, mondjuk rajzolni  rá  karácsonnyal kapcsolatosan. Így jött az ötlet.

16
december
Angol színház

Tegnap este színházba mentünk. A hamupipőkét néztük. Ez persze első sorban családoknak és kisgyerekeknek volt. Fura, de kiöltözni sem kellett, és előre felkészítettek, hogy ez egy interaktív, hagyományos angol előadás, pantomim lesz, amiben egyes férfiszerepeket nők, női szerepeket pedig fériak játszanak. Például ha a szereplő keres valamit, azt kell mondani: "It's behind you" (Mögötted van)... Az épület a tengertől nem messze volt, nagyon szép színházteremmel. Hogy ez miért volt pantomim nem tudom, hisz a szó ott is ugyanazt jelenti. Inkább musical-nek mondanám. A klasszikus dallamoktól kezdve (Can you feel the love tonight; I got music, I got rythm; Old McDonald had a farm...) egészet modernig sokminden felcsendült. Például Lady Gaga pokerface - persze a szöveg picit átírva, Mission Impossible, Just the way you are... Mint ebből már sejthető, nem az eredeti Hamupipőke történet volt változtatás nélkül. Kicsit aktualizálva volt, de nem a mai időkben játszódott. A szerepcseréről: a két undok, beképzelt nővért alakították férfiak - nagyon nagy sikerrel, a herceg és a segédjét pedig lányok. Ez picit furcsa volt, főkeg mikor a herceg és Hamupipőke romantikusan énekelt és táncolt :D Az interaktív részek nagyon viccesek voltak, főleg mikor tündér (az eredetiben van tündér??) próbált egyet varázsolni - megállította az eseményeket, hogy bele tudjon avatkozni, minden mozdulatlan maradt, és ezt akarta feloldani, ami a szerep szerint nem működött éppen. Mindenki csendben figyelt, erre egy pici gyerek bekiabált: "Szerintem elromlottál!" :))) Na hát ezt a tündér sem hagyhatta szó és nevetés nélkül.
Összességében az egész nagyon-nagyon szórakoztató, vicces volt, és látványra pedig lenyűgöző. Főleg Hamupipőke tökhintója, amit egy nagy szárnyas ló repített.
Ami még nekem érdekes volt, hogy itt divat a színházban szünetben jégkrémet enni. Nem tudom hogy volt-e rendes büfé, de kis joghurtos doboznyi jégkrémet lehetett venni, és szinte mindenki azt ette a szünetben. Pedig annyira nem is volt olcsó, 2 font (kb 660 ft)

Idő közben a másik ajéndék is megérkezett amit neten vásároltam. Egy póló a páromnak, és egy nyaklánc nekem. Csak a karóra nem akar sehogy összejönni.  A scrapbook-al szépen haladok, vettem még az itteni kreatív boltban is hozzávalókat. Természetesen majd képeket töltök fel ha kész lesz.

Tudtátok hogy az itteni Tescoban vásárolt termékeken is van magyar leírás? Én véletlen találtam meg rajta, de nagyon meglepett.

14
december
Karácsonyi bevásárlás

A fotók hétfőn megérkeztek. Nagyon szépek lettek. Mindenképp szerettem volna látni őket előhívva, mielőtt nekiállok alapanyagokat és dekorelemeket vásárolni a speciális albumomhoz (scrapbook). Elég későn sikerült elindulni, a boltok zárása előtt kevesebb mint egy órával értünk oda. Feszült is voltam ez miatt. Azt tudtam hogy melyik boltok azok amelyeket mindenképp meg akartam látogatni, ki is jegyzeteltem hogy mi mikor zár, és nagyjából mit szeretnék onnan. Persze ez egy ilyen kreatív munkánál nem olyan egyértelmű. Hiába van egy elképzelésem, ha nem kapok hozzá olyasmi dekorelemet, a kínálatból kell gazdálkodnom, és új ötleteket kitalálnom. A nagy rohanásban viszont ezer felé járt az agyam, és nehezen tudtam koncentrálni. A legnagyobb kérdés az album alapanyaga volt: készen veszek egy alapot, ha találok megfelelőt, vagy én magam készítem el azt is. Hála Istennek, nagyon hamar találtam egy olyat, amilyet elképzeltem: spirálos, fekete lapokkal, fekete borítóval. A díszítés... semmi olyasmit nem találtam ami a terveimben szerepelt. Több boltba is bementem, de ekkor már mind zárni készült. Gyorsan vettem egy szép csomagolópapírt, szalagot, papír ragasztót, és sniccert (tapétavágót). Én személy szerint ezt jobban szeretem mint az ollót, ha valamit egyenesre kell vágni. Persze csak készletben volt, így most egy életre elegendő sniccerem ill. pótpengém van :)
Este neki is álltam az alkotásnak, csak a papírragasztó nem minden ötletemhez elég erős, ezért fel kellett függesztenem egy időre.

Mint már említettem, az "álom karórámat" nem sikerült interneten megvásárolnom, ezért személyesen mentem be egy üzletbe. Nagyon sokféle karóra volt itt, végignéztem őket kétszer, de nem láttam amit keresek. Egy eladó segítségét kérve kiderült, hogy most nincs is nekik abból a példányból. Biztosan az a legszebb, ezért mindenki azt akarja, ezért nincs épp, nem csak én vagyok peches :)

11
december
Előkarácsony

Ma ismét itt volt a párom nővére, és a felesége. Szeretem mikor itt vannak, mert ilyenkor felpezsdül az élet. Sajnos karácsonykor nem tudnak itt lenni, mert idén a másik család van soron, ezért most megtartottuk a karácsonyt. Én kaptam egy ajándék kártyát: egy bizonyos boltban levásárolhatok 15 fontot (kb 5000 forint), és csokihóembereket. Ilyenkor a feleség főz, mert ő nagyon szeret. (Szerintem rajta kívül más nem is nagyon szeret főzni itt, bár mindenki szokott.) Úgyhogy ma nagyon finom ebéd volt, mellé bor, desszertként pedig 'sajt torta'. Persze nem trappista sajt torta :D Itt karácsonykor nélkülözhetetlen a cracker, ami engem egy nagy szaloncukorra emlékeztet kívülről. Ezt két embernek kell széthúzni, és egy ajándék pottyan ki belőle. Volt még benne 1-1 vicc is, és egy papírkorona. Az enyémben 4 db üveggolyó volt. Volt akiében kirakó, nagyító, jojó,  vonalzó amivel alakzatokat is lehet rajzolni... Ilyen amúgy van Magyarországon? Vagy csak én nem ismertem eddig...

Ebéd után szintén jött az elmaradhatatlan játékok egyike: a topix. Újabban saját témákkal játsszuk, mert úgy még viccesebb.

A fotórendelést elfogadták - amit karácsonyra szánok, szerdán írtak levelet, hogy a legközelebbi munkanapon lesz kézbesítve, de még semmi. Pedig már szeretném elkezdeni az egyedi albumomat, mert szerintem elég sok idő kell az elkészítéséhez. Na meg persze nagyon sok krativitás.
Itt van pár nagyonszerű előlap:
http://galeria.scrapbook.hu/browseimages.php?do=popimages&orderby=rating

7
december
Meglepetés

Legutóbb írtam, hogy egyik reggelre 20 cm-es hó esett. Mindent vastag hó illetve jégréget borított. Gyalog is alig lehetett közlekedni a jégpáncél miatt. A legnagyobb meglepetés mégiscsak ezután jött, mikor másnap reggel kinéztem az ablakon. Nyoma sem volt a hónak és a jégnek. Minden olyan volt, mint előtte. Állítólag itt ez normális, nem marad meg sokáig a hó, illetve maga a hó is ritkaság. De én ilyet még nem láttam, hogy este minden vastagon jegyes, havas, és másnapra eltűnik, mintha nem is lett volna.

Időközben konkrét lépéseket is tettem a karácsonyi ajándékok ügyében. A párom ugye a fotókat kérte... Utána jártam hogy hol is lehetne előhívatni őket. Sokáig nem is tartott a keresgélés, mert rábukkantam a Kodak oldalára, ahol év végéig egy akció van: minden új regisztrálónak 50 db 6x4 inch-es (kb 10x15 cm) fotót ingyen előhívnak. Nekem, mint fotómániásnak több sem kellett. Így online meg is rendeltem 77 db fotót :) Arra gondoltam, hogy a páromnak készítek egy egyedi fotóalbumot. Elképzeléseim már vannak nagy vonalakban, de hogy hogyan fogom megoldani hogy könyv szerű legyen, még nem izgazán tudom. Mondjuk a varrás ötlete is eszembe jutott, de szerintem a spirálos megoldás jobb lenne. Csak találjak hozzá majd nyersanyagot. Amúgy készítettem pár egyedi naptárat is. Lehet a szülők is kapnak majd belőle.
Szakmai ártalom lehet, de a többi dolgot is interneten kerestem. Rendeltem még a páromnak egy divatos pólót, és úgy gondoltam, magamat is megajándékozom egy nyaklánccal, és a régóta óhajtott ékszer-órával, amit több mint fél éve kinéztem már magamnak. Közben a karórával kapcsolatban jött egy e-mail, hogy törölték a megrendelésemet, nem mentem át az ő internet biztonsági vizsgálatukon. Ezt konkrétan nem tudom mire vélni. Igaz a magyar visa kártyámat használtam, de nem hiszem hogy ennek gondot kéne okoznia.

Ma picit feldíszítettem a szobámat is. Kikarácsonyiasítottam. Vagy kikarácsinosítottam.

Ma kaptam igazi angol chips-et (illetve angolul crisps ugyebár). Sós és malátaecetes. Na éreztem én hogy valami fura savas íze van. Nekem nem igazán jön be, kicsit ki is marta mondjuk a nyelvem. Az utóíze nem rossz, de először marha erős nekem. Azt hiszem pár napig el leszek ezzel a 85 grammal :D

3
december
Karácsonyi hangulat

Tegnap reggelre 20 cm-es hó esett. Ettől egyből karácsonyi hangulatom lett, éskedvem támadt kimenni a hóba. De nagyon hideg van kinn. Délután aztán kiderült, hogy nem csak nekem van karácsonyi hangulatom: anyuka felállíttatta velünk a karácsonyfát, és egész nap karácsonyi zene szólt. Engem meglepett a korai faállítás. Nem tudom mennyire normális ez itt. Mondjuk műfenyő, nem hullik el karácsonyig :) De elég pici fa. Én mindig is egy földtől a plafonig érő fát szerettem volna, főleg hogy itt adott hozzá az álom-nappalim is: nagy nappali, kényelmes és nagy ülőgarnitúra, kandalló, nagy ablakok... Ó, ha nekem lenne egy ilyen házam... :)

El is felejtettem írni, hogy voltam vezetni. A manőverezgetéseket gyakoroltuk első sorban: patka mellé, egy parkoló autó mögé beállni tolatással - az út mindkét oldalára... Azt hittem már megszoktam az út bal odalán való közlekedést, de vezetve azért még mindig fura érzés. Úgy volt hogy minden nap gyakorlunk majd kicsit, de most a hó és a jeges út közbeszólt. Itt amúgy nem nagyon divat eltakarítani az utat ahogy nézem. Sem a járdákról, sem az utcákból.

Munkám hála Istennek van, minden nap (Magyarországról).

Mostanában kezdek amúgy nagyon ráunni az angol kajára. Főtt zöldsék, többek közt kelbimbó, amit sosem szerettem igazán, és steak - ami elég vastag, és ha én készíteném, jobban megsütném. Amúgy sem vagyok egy nagy húsos, ha meg hús, akkor csirke. Lehet hogy hálátlan vagyok, de tegnap már annyira vágytam valami ízesebb ételre, hogy KFC-ből hoztunk vacsorát. Amit még szívesen ennék, az a grillcsirke, és persze a magyar ételek: töltött káposzta, rakott krumpli..., francia krémes, madártej :)

1
december
Modell képek

Ma nagyon sűrű napom volt. Este 11-kor eljutottam addig hogy bekapjak egy kis reggelit. A volt cégemtől kaptam egyszerre három munkát is. A legsürgősebb egy interaktív adventi naptár. A design-t is én találom ki - ilyenkor legalább 5 verzió készül, aztán nekem kell megcsinálni is, és ugye holnap már december, publikálni is kéne egyből. Azért picit előbb is eszükbe juthatott volna. Eleve van, hogy egy design kiválasztásán is napokig ülnek, a programozás része meg nem lesz egyszerű. Azt hiszem jól járt velem a főnököm, hogy képes vagyok éjjel-nappal dolgozni, ha valami sürgős munka van. Talán erre mondta valaki: a kötetlen munkaidő nem azt jelenti hogy akkor dolgozol amikor akarsz, hanem hogy munkaidőn kívül is rendelkezésre kell állnod. Persze örülök minden munkának, szívesen csinálom, nem azért mondom. Csak most az alvást kell hanyagolnom.

Ma végre megkaptam a modell fotókat. Nem volt könnyű választani. De tök jó kis programja volt a csajnak. ahogy nézed a képeket tudsz egyből szelektálni: igen, nem, talán. Aztán akár több képet is nézhetsz együtt, pl. egy sorozatban van négy nagyon hasonló, és nehéz választani, akkor lehet együtt is nézni mind a négyet, úgy könnyebb összehasonlítani hogy melyik a jobb. Persze a nehézség akkor adódott, ha pl az egyiken a póz volt nagyon jó, a másikon az arcom, a harmadikban valami más fogott meg... Úgy terveztem, hogy maximum 8 db fotót veszek (darabja 10 font, kb 3300 forint), egyet ajándékba kapok. Aztán a végén annyira nehézkesen ment a választás, hogy azt mondta, hogy 100 font-ért ad 15 db fotót. De nálam csak 95 font volt, így annyiért is odaadta aztán. Kicsit azért fáj a szívem a többi fotóért, mert én, mint félig szakmabeli, tudtam volna vele mit kezdeni.

Idő közben itt is beköszöntött a tél, esett egy kis hó. Állítólag ha itt nagyobb mennyiségű hó esik, megáll az élet. Nincsenek felkészülve rá. Hazafelé ezt meg is tapasztaltuk picit. A táj elég dimbes-dombos erre felé, és ahogy jöttünk, volt egy rész, ahol nagyon csúszós volt az út, pont egy nagy domb tetején. Senki nem mert aztán lemenni a meredek lejtőn. Előttünk pár autó félreállt, mi csúszkálódva megfordultunk, és másik utat kerestünk. Szerintem akkor itt téli gumit sem nagyon használnak...